Harva asia viihdyttää joka ikistä aina vauvasta vaariin, mutta musiikin voidaan oikeasti sanoa olevan yksi näistä. Musiikki nimittäin tuppaa viihdyttämään ihmistä kaikissa tämän elämän vaiheissa, alkaen ihan äidin masusta ja päättyen kuolinvuoteella. Miten tämä on mahdollista? Tämän mahdollistaa tietenkin musiikin monialainen luonne – musiikkia on kaikkialla ja sitä voidaan luoda myös itse monin eri tavoin! Siispä jokaiselle löytyykin takuuvarmasti jokin musiikin genre, joka miellyttää. Millaista musiikkia eri ikäryhmissä sitten suositaan? Olemme koonneet lyhyen selosteen eri-ikäisten musiikkitottumuksista.

Vauvat suosivat helistimiä

Kuten sanottu, vauvatkin nauttivat musiikista. Eniten pienten ihmisten mieleen ovat kuitenkin taajuudeltaan korkeat äänet, kuten esimerkiksi helistimet ja kilikellot. Monet äidit käyttävät jo raskauden aikana helisevää korua vatsansa päällä, jolloin vauva saa nauttia kauniista äänistä jo ennen kuin on edes syntynyt maailmaan.

Leikki-ikäisille maittaa leikki ja laulu

Leikki-ikäiset tykkäävät sananmukaisesti leikkiä, ja jossakin vaiheessa leikkeihin tulee mukaan laulu. Leikit ovat hyvä kannustin lauluhin, ja tekevät niistä hauskempia ja mielekkäämpiä. Lisäksi tämänikäisille on suunnattu täysin oma genrensä, kaikille lapsuudesta tutut lasten laulut, joissa vilisee hauskoja tätejä, kulkupelejä ja maatilan eläimiä – kaikkea, mikä tämänikäisiä kiinnostaa!

Moni teini pitää rytmistä ja räminästä

Teininä lapsuuden laulut jäävät taakse ja ihminen alkaa pikku hiljaa hakemaan omaa musiikkimakuaan. Musiikkiin tulee mukaan rytmikkyyttä, ja joidenkin musamaku taittaa räminänoloiseen raskaaseen musiikkiin, vaikka yksilöllisiä eroja voi esiintyä paljonkin.

Aikuisilla on moninainen maku

Teini-iässä rakennetut perusteet kantavat pitkälle aikuisuuteen, ja maistuvat todennäköisesti tulevaisuudessakin. Jos on kerran hevari, tulee todennäköisesti aina olemaankin sellainen. Voidaan siis turvallisesti sanoa, että usein samanmoinen musiikkimaku seuraa ihmistä läpi nuoruuden ja aikuisuuden vaiheiden.

Vanhuuden päivillä hillitty musiikki voittaa

Harva vanhempi ihminen nauttii kovasta melusta. Vanhoille ihmisille on usein mieleen taidemusiikki, jossa on aitoja instrumentteja ja ehkä taidokasta laulantaa. Esimerkiksi tango tuntuu olevan monelle mieluinen genre – se on menevää, muttei kuitenkaan liian vauhdikasta musiikkia. Vanhuksille ainut musiikin lähde on usein radio, ja heille onkin olemassa omia radiokanavia, joiden esittämä sisältö on räätälöity omalle kohdeyleisölle sopivaksi.