Musiikki on ollut arvostettu harrastus jo satojen vuosien ajan, eikä ihmekään: vaatiihan se kovaa työtä, osaamista ja usean vuoden paneutumista, ja lopputuloksena on ihmiskorvaa kovasti miellyttävä kaunis ääni, jonka kuuleminen aiheuttaa tunteita laidasta laitaan. Musiikki on tunteellista, tunnelmallista ja palkitsevaa niin kuulijalle kuin artistillekin. On siis sanomattakin selvää, että harrastuksena musiikki ottaa paljon, mutta antaa sitäkin enemmän. Jos sinulta löytyy rytmitaitoa ja sävelkorva on tikissä, ja ajatus musiikista houkuttaa, mikset aloittaisi uutta harrastusta musiikin parissa?

Musiikki harrastuksena itselle

Jos musiikki kiinnostaa harrastuksena, mutta haasteeseen ei ole koskaan tullut tartuttua, nyt viimeistään on aika tarttua tuumasta toimeen! Aluksi lohdutuksen sana: vaikka musiikkiharrastus suositellaankin aloitettavaksi nuoressa iässä, ei koskaan ole oikeasti liian myöhäistä. Voit hyvin aloittaa vaikkapa viulun soiton vasta nyt. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se fakta, että se ei tule missään nimessä olemaan helppoa. Musiikin harrastaminen vaatii äärimmäistä paneutumista ja jopa vuosien työtä. Jos olet valmis tähän, niin musiikin harrastaminen voi alkaa.

Oletko jo miettinyt, mikä tarkalleen ottaen on sinun juttusi? Jos viimeinen musiikkikerta oli ala-asteen soittotunneilla, voi olla paikallaan kartoittaa ja testailla omia vaihtoehtojaan ja katsoa mikä tuntuu hyvältä, ennen kuin sitoutuu mihinkään soittimeen vuosiksi. Muistathan, että musiikin kenttä on äärimmäisen laaja: voit harjaantua laulajana, rytmisoittimen soittaja, melodiasoittimen soittaja tai jopa kapellimestarina. Voit liittyä bändiin, laulaa tai soittaa soolona, esiintyä kaverin kanssa duona. Mahdollisuuksien kenttä on lähes loputon. Miten sitten pääsee alkuun?

Ensimmäinen askel on etsiä itselle osaava opettaja. Oli kyseessä sitten kansalaisopiston tarjoama kurssi tai yksityisopettaja, on ammattilaisen opastuksella helpompi siirtyä seuraavaan kohtaan, eli ikioman soittiman hankintaan. Soittimen hankinta on iso ja sitova päätös, joten siihen ei kannata suhtautua turhan heppoisesti. Kun soitin on hankittu ja opettaja valittu, alkaakin ison koetus: itse soittimen soittamisen oppiminen. Onnea matkaan!

Musiikki harrastuksena lapselle

Puhkeaako piltti aina lauluun lastenelokuvia katsoessaan ja leikkiessään, tai onko lelujen ja kattiloiden paukutus ollut lapsen suosikkipuuhaa jo pitkään? Lapsesi on todennäköisesti musikaalisesti lahjakas! Jos itselläsi ei ole kokemusta musiikista harrastuksena ja löydät itsesi uuden paikan edestä peukalo suussa, ei hätää. Me ohjeistamme sinut alkuun!

Ensinnäkin, jos kyse on pienestä lapsesta, on ensimmäinen askel osallistua muskariin eli musiikkileikkikouluun. Muskarissa lapsi ohjeistetaan musiikin maailmaan leikin avulla, ja hänen taitoaan vahvistetaan hänen ehdoillaan. Muskari on lapselle hauska ja opettava kokemus, ja on hyvä ponnahduslauta musiikin harrastukseen myös tulevaisuudessa. Muskarin päättyessä lapsi voi ilmoittautua vaikkapa kansalaisopiston lapsille tarkoitetuille kursseille, konservatorion oppilaaksi tai jatkaa musiikin opintojaan koulussa. Jotkin koulut tarjoavat musiikissa menestyneille erillisiä koulutuslinjoja, joiden avulla musiikissa voi harjaantua entistäkin enemmän muun koulutyönsä ohella.