Musiikki on keskeinen osa kirkkoa ja seurakunnan elämää. Suomessa enemmistön kuuluessa evankelis-luterilaiseen kirkkoon sen kirkollinen musiikki koostuu kuoron ihmisäänten lisäksi myös soittimista. Urut ovat siellä keskeisessä roolissa, mutta myös piano, kitara ja erilaiset vaskipuhaltimet ovat myös suosittuja. Itse palvelusten lisäksi kirkon musiikillinen elämä ulottuu myös muualle. Tässä artikkelissa käymme läpi kirkkomusiikin monipuolisuutta ja sitä, millainen merkitys musiikilla on kirkolle ja seurakunnille nykyaikana.

Kirkkomusiikista nautitaan myös muualla kuin kirkossa. Perinteinen kirkkomusiikki varsinkin uruilla soitettuna on luonteeltaan mahtipontista ja herättää suuria tunteita. Se kuulostaa hienolta ja se on vaikuttanut myös populaarikulttuuriin. Muun muassa Unibetin nettikasinopeleissä mahtipontinen ja suorastaan taivaallinen musiikki pelien taustalla tekee pelaamisesta entistä mukavampaa ja saa voitotkin tuntumaan erityisen mahtavilta.

Kirkkomusiikki ja sen rooli

Musiikilla on kristinuskossa tärkeä rooli siinä mielessä, että se tuo kaikki palveluksiin osallistujat yhteen laulun avulla. Laulua johtavat toisinaan kuorot, jotka pyörivät vapaaehtoisvoimin. Kirkkokuoro on monelle suomalaiselle rakas harrastus ja tapa päästä ilmaisemaan itseään laulun keinoin.

Teemaltaan kirkkomusiikki on usein tunnustuksellista eli laulajien oletetaan uskovan kaikki sanoituksien mukaiset viestit. Virsien rinnalle ovat nousseet myös kirkolliset yhteislaulut, jotka eivät ole luonteeltaan niin perinteisiä ja niiden teemat pyörivät huomattavasti maanläheisempien asioiden ympärillä: ystävät, rakkaus, luonnon kauneus.

Musiikki seurakuntalaisten arjessa

Kuten jo aiemmin sanottu, kirkkomusiikki ei rajoitu vain virsiin, joissa lauletaan Jumalasta ja pelastuksesta. Nykyaikainen kirkkomusiikki ja yhteislaulut ovat joskus hyvinkin maallistuneita ja niiden tarkoitus on ennen kaikkea tuoda ihmiset yhteen. Joillekin kirkkomusiikki on ammatti, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden harrastaa ja oppia vaikka mitä musiikista.

Seurakunnissa musiikin toteutuksesta vastaa viime kädessä kanttori, joka on ammattimuusikko. Kanttori vastaa myös usein kirkon toimitusten esilaulusta ja urkujen soittamisesta. Mikäli sinulla on kiinnostusta osallistua esimerkiksi virsien säestämiseen, ole yhteydessä paikalliseen kanttoriin.

Seurakunnan yhteydessä on usein myös mahdollista opiskella erilaisten instrumenttien soittamista. Soittotuntien hintakin on usein edullisempi kuin vaikkapa konservatorioissa ja työväenopistoilla. Myös kuorotoiminnassa pyritään aktiivisesti laulutaitojen kehittymiseen. Seurakuntien musiikinopetuksessa tyypillisimmät soittimet ovat piano ja kitara, koska niitä on helppo ottaa mukaan säestämään virsiä jumalanpalveluksissa.