Livebändit sopivat monenlaisiin tapahtumiin. Oli kyseessä sitten rippijuhla, häät tai firman pikkujoulut, livemusiikki piristää varmasti tunnelmaa huomattavasti. Kun tilaisuuteen sopivaa bändiä aletaan hakea, törmätään väistämättä valinnanvaikeuteen. Valinnanvaraahan on pilvin pimein! Koskaan ei kuitenkaan kannata ajatella, että valitaan ensimmäinen bändi, joka vastaan tulee. Sen sijaan kannattaa miettiä tarkkaan, millainen tilaisuus on kyseessä ja millainen bändi tai esiintyjä viihdyttäisi parhaiten tilaisuuden kävijöitä.

Jos livemusiikki ei ole lainkaan tuttu genre, kannattaa ensimmäiseksi selvittää, mitä se oikeastaan tarkoittaa. Periaatteessahan tässä ei tarvitse tehdä muuta, kuin pilkkoa sana osiin ja lähteä selvittämään osien merkitystä. Sana live tarkoittaa tietenkin elämistä, elikkä siis oikeaa elämää. Musiikilla tarkoitetaan joko laulamista ja jonkin soittimen soittamista, yksin tai ryhmässä. Livemusiikilla tarkoitetaan siis yksinkertaisesti selitettynä sellaista musiikkia, joka soitetaan tai esitetään tilaisuudessa paikan päällä sen sijaan, että esitys vaikkapa soitettaisiin taustanauhalta ja suoratoistopalvelusta.

Livemusiikki luo täten aivan erilaista ja ainutlaatuista tunnelmaa, jota ei muuten voida saada aikaiseksi. Taidokas esiintyjä luo ikään kuin siteen yleisöönsä, ja esittää kappaleensa juuri heille. Livemusiikin kuuleminen on maaginen hetki, ja moni on valmis maksamaan maltaita vaikkapa päästäkseen kuulemaan lempiartistiaan livenä.

Millaiseen budjettiin live-esiintyjiä sitten on? Jos se kerran on niin mainio elämys, niin pienemmällä budjetilla ei siitä varmaan kannata haaveillakaan? Väärin ja oikein. Jos ollaan järjestämässä pienempää tilaisuutta minimibudjetilla, ei varmaankaan kannata haaveilla Beyoncén saamisesta mummolansa olkkariin. Tämän lisäksi on kuitenkin lukuisia vaihtoehtoja, jotka onnistuvat myös pienelläkin rahalla. Alla listaamme erilaiseen budjettiin sopivia esiintymisvaihtoehtoja sekä vinkkejä onnistuneen esiintymisen järjestämiseen.

Pieni budjetti

Jos tarkoituksena on järjestää pienen budjetin tapahtuma, on selvää, ettei kovinkaan nimekästä esiintyjää välttämättä saada paikalle. Se ei kuitenkaan poissulje live-esiintyjän mahdollisuutta, ei laisinkaan. Pienelläkin budjetilla voi saada hyvinkin lahjakkaan esiintyjän, ja tällöin katseet kääntyvät opiskelijoihin. Opiskeluidensa ohella keikkailevat yksinesiintyjät eivät pyydä esiintymisestään maltaita, vaikka taustalla onkin vuosien kokemus ja mahtava osaaminen. Muutamalla kympillä voitkin siis saada esiintyjäksesi lahjakkaan laulajan, soittajan tai jopa pienen yhtyeen. Ethän kuitenkaan aliarvioi esiintyjän työtä, vaan maksa kunnon palkkio.

Keskisuuri budjetti

Jos budjetissa on hieman joustamisen varaa, voidaan jo alkaa puhumaan suuremmista yhtyekokonaisuuksista. Kannattaa lähteä siitä ajatuksesta, että etsitään jokin paikallinen soittoyhtye, joka sopii oman tilaisuuden tarpeisiin. Paikallisia yhtyeitä löytynee laidasta laitaan, hait sitten mummon ja papan vuosipäivillä tanssittavaa yhtyettä tai rock-henkisen parin hääjuhlassa esiintyvää rokkibändiä.

Hintapuolesta kannattaa kuitenkin neuvotella yhtyeen kanssa etukäteen, ja yrittää päätyä molempia miellyttävään ratkaisuun. Omassa budjetissa ei kohteliaisuudenhalusta kannata alkaa venymään turhan paljon, ettei pilkka lopulta kolahda omaan nilkkaan. Tällaisissa esiintymisissä puhutaan todennäköisesti joistakin satasista, ja vastineeksi juhlakansa saa mieleenpainuvan kokemuksen tanssilattialla tai seurustellessa.

Valtava budjetti

Jos budjetti hipoo lähes rajattoman rajoja, alkavat vaihtoehdotkin näyttää samaa luokkaa. Tilaisuudesta riippuen voidaan alkaa miettimään ehkäpä vaikkapa kokonaista konserttibändiä tai kuoroa, tai sitten vaihtoehtoisesti jotain julkisuudesta tuttua henkilöä. Kyllä, luit oikein. Voit pyytää ihka oikean julkkiksen tilaisuuteesi esiintymään! Tämä saattaa maksaa maltaita, mutta on taatusti mieleenpainuva kokemus vierailla ja varmasti takaa sellaiset pirskeet, joista puhutaan vielä pitkään. M

ikäli kyse on vaikkapa firman pippaloista, suuren budjetin esiintyjät ovat usein haluttua kamaa ja varmasti suosittu ohjelmanumero. Myös yksityistilaisuuksissa tällaiset ovat tietenkin hyvä lisä. Psst! Mikäli halajat näyttävää esiintyjää, mutta budjetti ei veny aivan loputtomiin, kannattaa lähestyä jotakin takavuosien tähteä, jonka kalenteri ei enää ole niin täynnä. Näyttävä vaikutus lienee sama, mutta kukkarolle ystävällisemmällä tavalla.