Jos musiikki kiinnostaa harrastuksena, on yksi tärkeimmistä tehtävistä valinnoista tietenkin itselle sopivan soittimen löytäminen. Täytyy miettiä omia taitoja, omia rajoituksia, omia mieltymyksiä sekä tietenkin myös omaa lompakkoaan. Todella paljon mietittävää, mutta kannattaa kuitenkin muistaa lohdutuksen sana: kun valinta on tehty, tarkoittaa se vuosien tai jopa loppuelämän yhteistyötä kyseisen soittimen parissa. Ihan heti ei siis tarvitse lähteä kaupoille hakemaan uutta!

Mutta mitä kaikkia vaihtoehtoja sitten on olemassa? Jos musiikkia ei ole tullut ennen harrastettua ja viimeiset hatarimmatkin muistikuvat musiikista sattuvat olemaan koulun penkiltä, voi tulla yllätyksenä, kuinka monen montaa sorttia kitaraa, pilliä ja pussia soittimista löytyykään. Tämä on toisaalta myös positiivinen asia: on takuuvarmaa, että jokaiselle löytyy jotakin! Tässä artikkelissa listaamme kaikkien aikojen suosikkisoittimet, ja ehkä sinäkin löydät niistä uuden suosikkisi!

Piano on kaunis ja herkkä soitin

Kun mietitään musiikkia ja varsinkin taitavia musisoijia, tulee monelle väistämättä mieleen taitureiden nimiä kuten Mozart ja Bach. Sattumalta useimmat mieleen tulevat artistit sattuvat olemaan samalla myös pianisteja. Tälle on monta syytä: ensinnäkin, piano on melko vanha soitin. Toiseksi, se on eräs arvostetuimmista soittimista, eikä ihme. Entisaikaan pianon soittaminen on ylhäistön puuhaa, onhan sen ääni yksi kauneimmista maailmassa ja sen soittaminen taitolaji. Piano vaatii kyllä töitä, mutta alkeet voi saada opeteltua nopeastikin.

Kitarasta on moneksi ja se on varma jäänmurtaja

Kitara on soitin, jonka opettelu todellakin kannattaa. Eihän mikään leirinuotio tai kesäinen seurajuhla olisi samanlainen ilman sitä yhtä siistiä tyyppiä, joka osaa soittaa kitaraa! Kitara kuuluu sattumalta myös suhteellisen helposti opittaviin soittimiin, joten alkeiden oppimisen luulisi sujuvan kohtalaisen ripeästi.

Basso on bändin keuhkot ja tukiranka

Basso saattaa soittimena kuulostaa tylsältä ja jopa sieluttomalta, vaikka todellisuus on kaikkea muuta! Vaikka musiikkia kuunnellessa ei bassoa aina edes muista, sen pois ottaminen muuttaisi kaiken! Se on siis kuin näkymätön tukiranka, joka antaa bändin musiikille elämän. Basso on myös suhteellisen helppo soitin, joten tässä on varsinainen helmi musiikista kiinnostuneelle.

Rumpujen soitossa rytmitaju ratkaisee

Rumpalilla saa olla asennetta! Rumpujen soittaminen saattaa näyttää pelkältä paukuttelulta, mutta on kaikkea muuta. Rummut antavat musiikille rytmin ja tekevät siitä ponnekasta. Ne muuttavat kappaleiden kulun täysin, mutta ovat loppujen lopuksi myös suhteellisen helposti opittavissa. Siksi rummut ovatkin yksi suosituimmista soittimista.

Nokkahuilu on tuttu kaveri kouluajoilta

Nokkahuilulla ei välttämättä ole suinkaan positiivisin kaiku suurimman osan korvissa. Mieleen saattaa tulla vain se ärsyttävä ryppyinen musiikin maikka, joka sitä pakotti alakoulussa soittamaan. Monelle saattaakin tulla koulun traumatisoimana yllätyksenä, että kyseinen soitin saattaa itse asiassa oikein soitettuna kuulostaa hyvältä ja on hyvin olennainen osa suurempaa orkesteria. Kuuntele vaikka, saatat yllättyä!